Tuinkamers op maat: wat zijn nou precies alle beschikbare mogelijkheden?
Ga terug

Welke houtsoort is de beste voor mijn buitenverblijf?

Welke houtsoort is de beste voor mijn buitenverblijf?

5 min leestijd

Alle buitenverblijven van Robuust beginnen bij een stabiele houten constructie. Daarbij heb jij keuze uit twee uitstekende, duurzame houtsoorten: eik en douglas. Beiden zijn zeer geschikt voor de constructie van jouw ideale buitenverblijf, altijd op maat volgens jouw eisen en wensen. In deze blog vertellen we jou meer over deze houtsoorten, zodat jij kan beslissen welke het beste past!

De voordelen van douglas hout

Douglashout is een de populairste houtsoorten voor uw tuinkamer. De douglasspar wordt namelijk speciaal voor houtproductie verbouwd en groeit erg snel. Hiermee bent u bent verzekerd van de beste kwaliteit hout, zonder het milieu te belasten. Absoluut geen onbelangrijk thema in de huidige tijd. Douglashout valt onder het zogeheten zachthout; als dit om de juiste manier verwerkt wordt kan het minimaal 10 tot 15 jaar meegaan.

Er zijn nog meer redenen waarom de douglasspar een uitstekende keuze voor houten constructies is. Omdat deze spar erg recht en hoog groeit is het perfect geschikt voor lange en sterke balken. Een tuinkamer van douglashout gaat dus effectief met het bronmateriaal om en is een duurzame en effectieve oplossing. Er wordt zoveel mogelijk met volledige balken gewerkt.

Kiest u voor geverfd of natuurlijk douglashout? Sparrenhout laat zich makkelijk verven, maar heeft ook naturel een mooie rustieke uitstraling. Ook een combinatie van de twee is zeer fraai en biedt een mooie balans tussen modern en landelijk.

Met douglashout kiest u voor een duurzame houtsoort met een strak uiterlijk.

Bekijk strakke stijl
De voordelen van eikenhout

Eikenhout is een andere uitstekende keuze voor de constructie van uw tuinkamer op maat. Eikenhout valt onder categorie hardhout, wat van nature een zeer sterke houtsoort is. Waar douglashout nog op een speciale manier gemonteerd moet worden om zo weerbestendig mogelijk te zijn, is eikenhout dit van zichzelf al meer dan voldoende.

Vanwege deze eigenschappen ziet een constructie van eikenhout er natuurlijker en ruwer uit dan douglashout. Als u voor een landelijke en rustieke uitstraling gaat, is eik in veel gevallen daarom de betere keuze. Juist meer op zoek naar modern en strak? Dan is de kans groot dat douglashout beter past.

Toch is ook eikenhout zeer goed te combineren is in verschillende stijlen met een flexibel uiterlijk, wat net zo goed werkt met moderne als authentieke buitenverblijven. Net als douglashout heeft eikenhout zowel geschilderd als ongeschilderd een zeer mooie uitstraling. Om met eikenhout een strakkere uitstraling te creƫeren kunnen we het hout schaven.

Met eikenhout kiest u voor een zeer sterke houtsoort, met een lange levensduur en een rustiek uiterlijk.

Bekijk eiken stijl
Combineer eik en douglashout

Interesse in een combinatie van eik en douglas? Dat kan! Denk aan bijvoorbeeld balken van de ene houtsoort, en wanden of een dak van de andere. Zowel beschilderd als ongeschilders kan dit voor mooie en interessante contrasten zorgen. Neem contact met ons op, en we bespreken wat er allemaal mogelijk is!

Een houten tuinkamer van Robuust gaat decennia lang mee

Als u kiest voor een buitenverblijf op maat van Robuust, bent u verzekerd van de beste kwaliteit houten constructie. Of u kiest voor douglashout of eikenhout, wij houden het oog op duurzaamheid en een zo lang mogelijke levensduur. Met de juiste houten constructie gaat uw buitenverblijf decennia mee en weet u zeker dat u de juiste investering heeft gemaakt.

Heeft u een keuze gemaakt uit de houtsoorten, maar wil u meer weten over de andere materiaalopties en voorzieningen voor uw tuinkamer? Lees dan ook onze overige blogs over materialen.

maak een afspraak
Alles wat je moet weten over de fundering voor jouw buitenverblijf

Volgende